سکوبندی یک طرفه یا میز کنار آزمایشگاهی ، ساختار و کاربرد آن چیست؟
سکوبندی یک طرفه (میز کنار آزمایشگاهی) چیست؟
سکوبندی یک طرفه یا میز کنار آزمایشگاهی از اجزای سکوبندی آزمایشگاه و یکی از ابزارهای مهم در آزمایشگاه است که به دلیل مزایایی مانند سازماندهی بیشتر، دسترسی آسان به ابزارها و بهبود ایمنی ، برای آزمایشگاه بسیار مفید است. پیاده سازی میز کناری باید با دقت و بر اساس نیازهای افراد و آزمایشگاه انجام شود.
این میزها معمولاً دارای سطح صاف و مقاوم در برابر مواد شیمیایی قوی و حرارت میباشد. رویه میزهای آزمایشگاهی میتوانند از جنس سرامیک ضد اسید ، روکش اچ پی ال و یا ورق ام دی اف باشند.
همچنین میز کنار علاوه بر میز کار ، محل نگهداری مواد و همچنین برای نصب سینک و قرارگیری دستگاه ها و تجهیزات استفاده می شود.
ساختار میز کنار آزمایشگاهی
میز کنار آزمایشگاهی معمولاً از سه قسمت اصلی پایه ها ، ستونها و سطوح تشکیل شده است. در زیر به توضیح هر کدام از این اجزاء خواهیم پرداخت:
- پایهها: پایه های میز کناری به عنوان پایههای اصلی میز عمل میکنند. این پایهها معمولاً از جنس پروفیل آهنی ساخته شده و بر سطح زمین ثابت میشوند. ارتفاع پایهها باید به گونهای باشد که امکان استفاده راحت کاربر از میز را فراهم کند.
- ستونها: ستونها به عنوان رابط بین پایههای میز و سطح عمل میکنند. ستونها معمولاً از جنس پروفیل آهنی ساخته شده و به پایهها متصل میشوند. انتخاب ستونهایی با ضخامت و قطر مناسب به منظور پشتیبانی سطح میز، بسیار مهم است.
- سطوح: سطوح سکوبندی یک طرفه باید از جنسی باشند که در برابر مواد شیمیایی قوی و حرارت مقاوم باشد و سطح صافی داشته باشند و امکان جابجایی وسایل و ابزارهای آزمایشی روی آنها به راحتی و با استحکام لازم فراهم شود.
در کل، ساختار سکوبندی یک طرفه باید به گونهای طراحی شود که امکان استفاده راحت کاربر، جابجایی وسایل آزمایشی، امکان قرار دادن مواد شیمیایی و تمیزکاری راحت را فراهم کند.
کاربرد سکوبندی یک طرفه
سکوبندی یک طرفه یکی از اجزای اصلی هر آزمایشگاه است و برای انجام آزمایشات و کارهای مختلف به کار میرود. بعضی از کاربردهای میز کناری عبارتند از:
- قرار دادن تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی: میز کنار آزمایشگاهی به عنوان یک سطح صاف و پایدار برای قرار دادن تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد. این تجهیزات شامل دستگاههای اندازهگیری، میکروسکوپ، مخزنهای نمونه، وسایل آزمایش شیمیایی و غیره هستند.
- اجرای آزمایشات شیمیایی: میز کناری به عنوان یک محفظه مقاوم در برابر مواد شیمیایی قوی و حرارت، برای انجام آزمایشات شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد.
- انجام آزمایشهای بیولوژیکی: سکوبندی یک طرفه برای انجام آزمایشات بیولوژیکی و انجام تحقیقات در زمینه زیستشناسی، میکروبیولوژی، بیوشیمی و غیره کاربرد دارد.
- شستشو : با قرار دادن سینک آزمایشگاهی بر روی میز کنار آزمایشگاهی، میتوان شستشوی وسایل آزمایشی پس از انجام آزمایشات و کارهای مختلف را انجام داد.
- نگهداری نمونهها: سکوبندی یک طرفه برای نگهداری نمونهها و مواد شیمیایی نیز به کار میرود.
به طور کلی، سکوبندی یک طرفه به عنوان یک ابزار اساسی در هر آزمایشگاه استفاده میشود و برای انجام انواع آزمایشات و کارهای مختلف به کار میرود.
انواع سکوبندی یک طرفه
میز های آزمایشگاهی به دو نوع تقسیم میشوند:
استراکچر C-frame
استراکچر C-Frame نوعی میز کار آزمایشگاهی است که استحکام و تحمل وزن بسیار خوبی را به میزهای کار می دهد. میز آزمایشگاهی بر روی ساختار قاب “C” ساخته شده از لوله هایی که به هم جوش داده شده اند و با پودر اپوکسی خالص برای مقاومت شیمیایی بالا پوشش داده شده است، نصب شده است. این طراحی بسیار ثابت است و می تواند بار 200 کیلوگرم بر متر مربع را تحمل کند.
استراکچر H-frame
استراکچر H-Frame با ظرفیت باربری سنگین بهتر عمل می کند و برای نگهداری تجهیزات سنگین آزمایشگاهی بر روی میزهای آزمایشگاهی مناسب می باشد. در این سیستم می توانید چندین میز کار را به صورت متوالی به یکدیگر متصل کنید تا یک میز کانتر پیوسته تشکیل دهند.
مزایا و معایب میز کنار آزمایشگاهی
مزایا
- افزایش فضای کاری: سکوبندی یک طرفه به افراد کمک میکند تا فضای کاری خود را بیشتر کنند و به راحتی به ابزارها و وسایل مختلف دسترسی داشته باشند.
- سازماندهی بهتر: با داشتن میز کنار ازمایشگاهی، امکان دارد که ابزارها و وسایل مورد نیاز برای آزمایشها و تحقیقات، به صورت سازمانیافته و در جای مناسب قرار گیرند و در نتیجه، کارائی آنها افزایش مییابد.
- افزایش بهرهوری: با دسترسی آسان به ابزارهای مختلف، زمان و هزینه بیشتری برای جستجوی آنها صرف نمیشود و بهرهوری بیشتری حاصل میشود.
- استفاده از فضای بالای میز: با وجود قفسهها و کابینت آزمایشگاهی و ابزارهای مختلف، فضای اضافی بالای میز که ممکن است در غیر این صورت بیاستفاده باقی بماند، به کاربردی دیگری برای نگهداری ابزارها تبدیل میشود.
معایب
- نیاز به فضای کافی: برای نصب سکوبندی یک طرفه آزمایشگاهی ، فضای کافی باید در آزمایشگاه موجود باشد و در غیر این صورت، این میز ممکن است مانع از حرکت آزاد افراد در آزمایشگاه شود.
- پاک نشدن آسان: میز کنار ازمایشگاهی به دلیل داشتن قفسههای مختلف، پاککردن آن به صورت کامل ممکن است مشکلاتی را ایجاد کند و نیازمند تمیزکاری دقیق و دورهای باشد.
نصب و تعمیر میز کنار آزمایشگاهی
نصب
- محل نصب میزها را مشخص کنید و اطمینان حاصل کنید که فضای کافی برای نصب آن وجود دارد و از نظر ایمنی نیز مناسب است.
- میز کناری را به قسمتهای مختلف تجزیه کنید و قطعات را به همراه پیچها و مهرههای مورد نیاز آماده کنید.
- با توجه به دستورالعمل تولید کننده، قطعات را به هم متصل کنید و پیچها و مهرهها را به شکل مناسب با استفاده از ابزار مناسب بگیرید.
- پس از نصب قطعات، میز کنار ازمایشگاهی را بر روی زمین قرار دهید و اطمینان حاصل کنید که آن به صورت مستقیم و بدون لغزش قرار دارد.
تعمیر
- در صورتی که میز کنار ازمایشگاهی خراب شده است، ابتدا عیب را تشخیص دهید.
- قطعاتی که نیاز به تعمیر دارند را جدا کنید و اطمینان حاصل کنید که قطعات جایگزین مناسب در دسترس هستند.
- قطعات جدید را به جای قطعات قدیمی قرار دهید و آنها را به همراه پیچها و مهرههای مناسب ببندید.
- پس از تعمیر، میز کنار آزمایشگاهی را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که عیب برطرف شده است و ابزارها و وسایل به صورت مناسب قرار گرفتهاند.
در هر صورت، برای نصب و تعمیر میزهای سکوبندی یک طرفه، بهتر است دستورالعمل تولید کننده را به دقت مطالعه کرده و بر اساس آن عمل کنید. همچنین برای تعمیرات پیچیدهتر، بهتر است از کارشناسان مجرب و ماهر در این زمینه استفاده کنید.
نتیجه گیری
سکوبندی یک طرفه یا میز کنار آزمایشگاهی یک ابزار مهم در آزمایشگاهها است که به افراد کمک میکند تا فضای کاری خود را بیشتر کنند و به راحتی به ابزارها و وسایل مختلف دسترسی داشته باشند. با وجود سکوبندی یک طرفه ،ابزارها و وسایل مورد نیاز برای آزمایشها و تحقیقات به صورت سازمانیافته در جای مناسب قرار گیرند و در نتیجه، کارائی آنها افزایش مییابد.
همچنین، با دسترسی آسان به ابزارهای مختلف، زمان و هزینه بیشتری برای جستجوی آنها صرف نمیشود و بهرهوری بیشتری حاصل میشود. با این حال، میز کنار آزمایشگاهی نیازمند فضای کافی برای نصب است.
همچنین، به دلیل داشتن قفسههای مختلف، پاککردن آن به صورت کامل ممکن است مشکلاتی را ایجاد کند و نیازمند تمیزکاری دقیق و دورهای باشد. به طور کلی، با توجه به مزایا و معایب گفته شده، استفاده از میز کنار ازمایشگاهی باید با دقت و بر اساس نیازهای افراد و آزمایشگاه انجام شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر مطالعه مقاله زیر نیز به شما توصیه می گردد: